Tesla Terminal 4
Tesla Arlanda Terminal 4

Över en halv miljon fler människor i Stockholms län på bara 20 år.

Persontrafiken ökar och blir därför allt tätare både på vägar och spårbunden kollektivtrafik. Bara mellan åren 1998-2018 ökade Stockholms län med 560 684 personer. Det är närmare 77 personer som varje dag i 20 år flyttar in i Stockholms län.
(Källa: Statistikdatabasen SCB)

Vägar och spår måste tåla trycket

Schenker på väg och SL spårreparation.
Tryck på vägar och spår.

Ökad befolkningsmängd ställer höga krav på att samhället hänger med i utvecklingen. Ett av fler viktiga områden är hur folk ska förflytta sig. Det blir många nya bilägare men också många som kanske väljer bort att äga bil med alla de kostnader som det innebär att äga bil i en storstad.

Sen tillkommer alla turister som under sommarmånaderna besöker Stockholm Stad. Då är stan nästintill mättad.

Tunnelbana

Mariatorget en söndag kl 11:45
Mariatorget en söndag kl 11:45

Då blir det trångt. Perronger och vägar har sina begränsningar även när allt rullar som det ska. Men sen ska allt underhållas också och det räcker bara med ett stopp i tunnelbanan så är perrongen snabbt fylld med människor.

Taxi

Taxi Bromma Flyg
Taxi Bromma Flyg

Med ökad fordonstrafik både med privatbilister och från nyttotrafiken kommer man tidigt in på debatten om klimatpåverkan. Dieseln har fått sig en tuff placering högt på skalan om att vara en av de större miljöbovarna.

Taxinäringen som till största del har bestått av dieselbilar kommer få tuffa utmaningar nu när miljözoner hamnat i fokus och är på gång i Stockholms innerstad.

Därför gäller det att hitta alternativ med renare transporter eftersom långa köer nu mer kan dyka upp på dygnets alla timmar.

Bränsle-omställning

Tesla TK 30000
Tesla TK 300000

Även om Taxibranschen kommit igång med omställningen med bland annat elbilar tar det tid att ställa om en hel bransch. Taxi Kurir Stockholm var tidiga att ta in Tesla i taxitrafik.

För ett par år sedan började bland annat 25-30 stycken Kurir-Teslor dyka upp på gator och torg och väckte nyfikenhet och positiv uppmärksamhet.

Vilket drivmedel använder du?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Bra initiativ och spännande satsning gjorde att de åkare som vågade investera i en ännu fortfarande ganska dyr bil också fick ökad efterfrågan på köruppdrag. Kunderna verkade gilla och ville åka med Tesla.

Men att byta ut en hel vagnpark till elfordon är säkert väldigt svårt. För de åkare med dieselbilar finns möjlighet att se över om just deras bilmodell klarar av att rulla på HVO 100 som är en fossilfri diesel.

Bränsle-optimering

Bränsletest Sverigetaxibil
Sverigetaxi i ett av många tester.

En annan spännande nyhet som testats är en svensk patenterad bränsleoptimering som är en tillsats man häller i tanken i samband med tankning. Formulan har genomgått många prover och tester i olika fordonsslag och har visat fina resultat på minskad bränsleförbrukning och slitage.

Diesel för vägning vid bränsletest.
Tömd diesel för vägning vid testet.

I personbilar görs bränslebesparingar upp med 7%. I större fordon som färdtjänstbussar och storbilar är bränslebesparingen ännu högre. Det här är nog den enklaste starten att börja med för att minska utsläpp från taxibilar och färdtjänstbussar.

Gas

Vätgasstation Arlanda Flygplats
Vätgasstation och fordonsgas Arlanda Flygplats.

Vätgas verkar vara för krångligt eftersom det finns alldeles för få tankställen. Enda stationen Taximagasinet känner till finns vid Arlanda flygplats.

Vanlig fordonsgas.
Vanlig fordonsgas.

Men vanlig fordonsgas och pumpar finns lite runt om på mackar i länet.

Dela gärna...
Annons

Svara

Vänligen skriv din kommentar
Fyll i namn