Skylt trafikverket Västra Trädgårdsgatan 7, Stockholm
Körkort och taxiförarlegitimation.

Villkor Automat på körkortet är inget hinder för att köra upp för taxiförarlegitimation.

Personer som tar körkort idag väljer ofta att köra upp med automatväxlade bilar. Det ger ett villkor på körkortet som innebär att man inte får köra manuellt växlade fordon. Däremot om du kör upp med manuell växling får du även köra bilar med automatlåda.

Ifall du har villkor automat och vill börja köra taxi så går det bra. De flesta av Trafikverkets anläggningar för uppkörning har både manuella och automatväxlade bilar.

Trafikverket: Förarprovskontor

Entré Trafikverket Farsta
Entré Trafikverket Farsta, Stockholm

Körkort

De flesta taxibilar idag har automatlådor. Men ifall du har körkort utan villkor och vill ha möjlighet att även köra taxibil med växellåda måste du har kört upp med manuellt växlad bil när du körde upp för taxiförarlegitimationen.

Entré Trafikverket Förarprov, Västra Trädgårdsgatan 7, Stockholm.
Västra Trädgårdsgatan 7, Stockholm.

Taxiförarlegitimation

Då du bokar tid till uppkörning för Taxiförarlegitimation känner systemet av via ditt personnummer ifall det finns villkor på ditt körkort. Har du då villkor för automat får du endast det alternativet att välja.

Manuell växellåda

För dig utan villkor väljer du något av alternativen automat eller manuell uppkörning. Det kan dock vara bra att ringa Trafikverket och lyssna så just det uppkörningskontor du tänkt köra upp hos har bilar med dubbelkommando i både automat och manuellt växlade bilar.

Transportstyrelsen information om: Fordon för körprov

Dela gärna...
Annons

Svara

Vänligen skriv din kommentar
Fyll i namn